Fakültemiz tarafından Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda 14 Mart 2025 tarihinde Tıp Bayramı programı düzenlendi. Programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcısı ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Ali Güneş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr Musa Özata, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, Sağlık İl Müdür Vekili Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Dulkadir akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Programda söz alan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ali Güneş konuşmasına 116 yıl önce II. Abdulhamit’in talimatı ile kurulan İstanbul Darülfünun-u Şahane bünyesinde açılan Darülfünun Tıp Fakültesi’nin İngiliz güçleri tarafından işgal edilerek tıbbiye öğrencilerinin bodrum katta küçük bir alana mahkum edildiklerini ve sıkı güvenlik altında tutulduklarını, fakülte binalarının işgal kuvvetlerinin karargahı haline getirilerek tıbbiyeli öğrencilerin zor şartlara mahkum ettirildiklerinden bahsederek başladı. Daha sonra Prof. Dr. Ali Güneş sözlerine şu şekilde devam etti. “Ülkenin işgalinden rahatsız olan, esaret prangasına başkaldırıp bağımsızlık meşalesini yakmak isteyen ve “ Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” diyen tıbbiyeliler okullarını kurtarmak için çareler aramışlar ve işgal kuvvetlerinin baskılarına boyun eğmeyerek tıp fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi tıbbiyeli Hikmet’in öncülüğünde bir plan yaparak kutlama bahanesi ile şüphe çekmeden toplanmayı ve işgal birliklerine karşı ayaklanmayı başarmışlardır.” Bu sözlerin ardından Kurtuluş Savaşı’nda 346 tıbbiyeli öğrencinin kahramanca şehit olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Güneş Tıbbiye Mektebi’nin Kurtuluş Savaşı döneminde zorluklar içerisinde eğitim öğretimine devam ettiğini belirterek ülkemizin kuruluşunda önemli bir yeri olduğunu söyledi. Güneş konuşmasını bugün bağımsızlık şarkısını 107 yıl önce olduğu gibi tüm dünyaya okuyan, hastasını ve hastanesini korumak için tanklara karşı yürüyen başta Gazzeli hekimler olmak üzere tüm hekimlerimizi saygıyla selamlıyorum ve tıp bayramlarını kutluyorum sözleriyle noktaladı.

 

Programın devamında söz alan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Tıp Bayramı’nın ilk kez kutlandığı tarih olan 14 Mart 1919 tarihinin aynı zamanda İngilizlerin işgaline karşı Tıp Fakültesi öğrencilerinin gösterdikleri direnişin ilk vücut bulduğu tarih olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Kurtuluş Savaşı yıllarında tıp fakültesi öğrencilerinin büyük fedakârlıklar içerisinde İstanbul’da Tıbbiye Mektebi’nde işgale karşı büyük bir direniş gösterdiklerini, bu direnişte en ön saflarda yer alan Hikmet Boran’ın daha 3. Sınıf öğrencisiyken Sivas Kongresi’ne katılarak Milli direnişin Tıbbiyeliler tarafından sahiplenildiğini gösterdiğini vurgulayan rektör Karahocagil, biz Ahi hekimlere düşen görevin  Hikmet Boran ve arkadaşlarını unutmadan 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlamak, onların fikirlerini ve mücadele azmini daima yaşatmak olduğunu söyleyerek Allah’ın bu millete 1919 yılında verilen o zorlu mücadeleyi bir daha yaşatmaması temennisiyle katılımcıların tıp bayramı kutladı.

 

Yapılan konuşmaları takiben üniversitemiz Tıp Fakültesi’nden emekli olarak ayrılan hocalarımıza ve sağlık hizmetlerinde 30 yılını dolduran uzman hekimlerimize teşekkür belgesi takdimi, tasavvuf müzik dinletisi, akademik çalışmaları ile öne çıkan hocalarımıza belge takdimleri gerçekleştirildi. Ayrıca Kohort yarışması yapıldı, Fakültenin kalite temsilcilerimize teşekkür belgesi takdimleri ve hediye çekilişi yapıldı.

           
 
             

Programın sona ermesinin ardından 14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle Tıp Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyelerine Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek’in katılımlarıyla İftar yemeği verildi. Vali Demiryürek, ramazan ayında iftar programı vesilesiyle üniversite öğrencileri ile bir araya gelmenin ayrı bir keyif olduğunu, ramazan ayının maneviyatı içerisinde  gençlerin gönül dünyalarına girmek için çalıştıklarını vurgulayarak iftar programında emeği geçen herkese teşekkür etti.