Öncelikle EFQM Modeli'nin mantığını sorgulayacak olursak; EFQM Modeli’nin mantığının merkezinde,kuruluşun Amacı ile Stratejisi arasındaki güçlü ilişki ve bunun kuruluşun en önemli Paydaşları için sürdürülebilir değer yaratmasına ve üstün performanslı sonuçlar elde etmesine yardımcı olmak için nasıl kullanıldığı yer almaktadır.
Model; aynı zamanda kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının, Model kriterlerini dikkate alarak kendi değerlendirmelerini yapmalarına, güçlü ve iyileştirme- ye açık alanlarını tespit etmelerine ve sürekli gelişim yaklaşımıyla gelişim planlarını hazırlamalarına yardımcı olması için geliştirilmiştir.
Bugün başta Avrupa olmak üzere dünyada 48 ülkede, 50.000’den fazla kuruluş EFQM Modelini bir yönetim modeli olarak kullanmaktadır.
Yukarıda belirtilen modelin üç boyutu modelin dinamik yapısını oluşturmaktadır. Bunlar;
EFQM Model’inin yapısı, basit fakat güçlü üç soruya yanıt arayan bir mantığa dayanır:
- Kuruluş “Neden” var? Hangi Amacı yerine getiriyor? Neden özellikle bu Strateji? (Yön)
- Amacını ve Stratejisini “Nasıl” gerçekleştirmeyi planlıyor? (Uygulama)
- Bugüne kadar “Ne” gerçekleştirdi? Gelecekte “Ne” gerçekleştirmeyi planlıyor? (Sonuçlar).
Yukarıda belirtilen modelin üç boyutu modelin dinamik yapısını oluşturmaktadır. Bunlar;
YÖN;
• Esin veren bir Amaç belirler
• İstek uyandıran bir Vizyon yaratır
• Sürdürülebilir Değer Yaratmaya Odaklı bir strateji geliştirir
• Karşılıklı yarar sağlayan bir kültür oluşturur.
Yönün bu şekilde belirlenmesi, kuruluşun kendi ekosistemi içerisinde bir lider olarak görülmesinin ve geleceğe yönelik planlarını uygulamak üzere iyi konumlandırılmasının yolunu açar.
UYGULAMA;
Yön, yukarıda özetlendiği gibi, kuruluşun izleyeceği yolu tanımlar. Bunun ardından kuruluş, stratejinin etkili ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için:
• Kendi ekosistemindeki paydaşların kimler olduğunu bilir ve başarısı için Temel rolde olanların tam bağlılığını sağlar
• Sürdürülebilir Değer Yaratır
• Bugüne odaklı başarı için gereken performans sonuçlarını yönlendirir ve aynı zamanda, gelecekte de başarılı olmak için gerekli iyileştirme ve dönüşüme yön verir.
SONUÇLAR;
Geleceğe dönük tahminler de dâhil olmak üzere, kuruluşun Yön ve Uygulama başlıkları altında tanımlananlardan ne kadarını başardığı aşağıdaki boyutlarda ele alınır:
• Paydaş Algıları
• Sürdürülebilir Değer Yaratma