Fakültemiz tarafından yürütülen ve Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Sadık Küçükgünay’ın liderliğinde gerçekleştirilecek olan “Bortezomib ve pillar[5]aren-bortezomib Kompleksi Antikanser İlaçlarının Sıçan Testis Dokusu Üzerindeki Hasar Verici Etkilerinin ve Bu Etkilere Karşı Naringenin ve Taksifolin'in Koruyucu Etkinliklerinin Araştırılması” başlıklı proje, TÜBİTAK-ARDEB 2024 Yılı 1. Dönem 1001 Projeleri kapsamında kabul edildi. İlgili proje antikanser tedavilerin yan etkilerini ve bu etkileri azaltabilecek doğal bileşenlerin etkisini incelemeyi amaçlıyor.
Toplam 1.500.000 TL bütçe ile desteklenen ve 30 ay sürecek olan proje, KAEÜ Tıp Fakültesi ile birlikte;
- Selçuk Üniversitesi,
- Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve
- Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin de araştırmacı kuruluşlar olarak katılımıyla yürütülecek. Bu çok merkezli çalışma, antikanser ilaçların potansiyel yan etkilerini daha iyi anlamak ve bu yan etkilere karşı koruyucu tedbirler geliştirmek adına önemli bir adım teşkil etmektedir.
Projenin Amacı ve Kapsamı
Bu araştırmada, bortezomib ve pillar[5]aren-bortezomib kompleksi olarak bilinen antikanser ilaçların, sıçan testis dokusu üzerindeki hasar verici etkileri in vitro olarak değerlendirilecek. Ayrıca, bu hasar verici etkilere karşı naringenin ve taksifolinin koruyucu etkileri, farklı dozlarda uygulanarak karşılaştırmalı bir şekilde incelenecek. Araştırma, antikanser tedavilerinin güvenliğini artırmak ve yan etkileri en aza indirmek için alternatif çözümler sunmayı hedefliyor. Konu hakkında kısa bir açıklamada bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Sadık Küçükgünay’ın yaptığı çalışmaların insanlık adına büyük önem taşıdığını belirterek çalışmalarından dolayı Küçükgünay’a teşekkür etti. Bizde Fakülte yönetimi olarak sayın hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.