Fakültemiz Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Ortapedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, tekrarlayan omuz çıkıkları nedeniyle oluşan kemik kayıplarını tedavi etmek amacıyla kapalı cerrahi yöntemiyle Laterjet ameliyatları yaparak,Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde önemli bir başarıya imza attı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, öğretim üyelerinin bu şekilde tıbbın ve insanlığın hizmetine bir şeyler üretmesinin son derece kıymetli olduğunu belirterek “Çağdaş hocamızı sporcu sağlığı merkezimiz SAUTER’de yaptığı son derece etkin ve yenilikçi çalışmalarıyla da tanıyoruz. Ahi bir hekime yakışır şekilde tasarladığı kapalı ameliyat aletleri için kendisini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.



Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat yaptığı açıklamada, “Tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında omuz eklemlerini oluşturan kemiklerde kayıplar meydana gelebilir. Bu kemik kaybı belirli bir oranın üzerine çıktığında, sadece yumuşak doku prosedürü olan Bankart ameliyatı istenilen başarıyı getirmeyebilir. Böyle durumlarda, kaybolan kemiğin yerine konması gerekir ve bu işlemde genellikle vücudumuzda bulunan korokoid kemiği ve iliak kanat kemiği kullanılır. Korokoid kemiğinin kullanıldığı teknikte ise, kemik kaybının düzeltilmesinin yanı sıra, bu kemiğe bağlı conjoid tendon sayesinde omuzun öne doğru çıkması engellenir ve geri itici bir güç oluşturulur. Eski bir yöntem olmasına rağmen bu teknikle günümüzde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bu yöntem, geleneksel olarak açık cerrahi olarak uygulanırken, son 10 yılda geliştirilen el aletleri ve sabitleme materyalleri sayesinde kapalı (endoskopik) cerrahi olarak da uygulanabilmektedir.Ülkemizde, yaklaşık 3 yıl öncesine kadar bazı merkezlerde bu malzemelerle Laterjet ameliyatı uygulanıyordu. Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bu merkezlerden biriydi ve ameliyatlar kapalı olarak gerçekleştiriliyordu. Ancak, söz konusu cihazların tedarik edilememesi nedeniyle ameliyatlar açık cerrahi yöntemine dönmek zorunda kalmıştı. Biz ise bu ameliyat için kullanılan el aletlerini yeniden tasarlayıp üreterek, kapalı ameliyatlara geri döndük” dedi.




Son olarak da 'kapalı cerrahi yöntem, hastaların iyileşme sürecini hızlandırıyor. Açık cerrahiye kıyasla, kapalı cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatlardan sonra hastalar çok daha erken dönemde günlük yaşantılarına ve rutinlerine dönebiliyor. Kozmetik açıdan da avantajlı olan bu yöntemde, küçük 5 delik içerisinden yapılan işlemler sayesinde yara izi minimal seviyede kalıyor. Sadece yumuşak doku ameliyatlarını içeren tekniklere göre başarı şansı daha yüksek olan kapalı Laterjet ameliyatları, farklı açılardan cerrahi beklentileri karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır. Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak, hastalarımıza en güncel ve etkili tedavi yöntemlerini sunmaya devam ediyoruz.'  ifadelerini kullanarak sözünü tamamladı. Sayın hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.