Fakültemiz bünyesinde Uluslararası Ahi Evran Tıp ve Sağlık Bilimleri Kongresi’nin ikincisi 17-19 Kasım 2022 tarihleri arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Geleneksel, Tamamlayıcı ve Entegratif Tıp Uygulamaları temasıyla yapılan ve üç gün sürecek kongrede 33 oturum, 12 kurs ve bir çalıştayın yapılarak geleneksel tıp alanına katkı sunulması hedefleniyor. Kongreye Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Özbekistan İbn-i Sina Enstitüsü Başkanı Nazımkhon Mahmudov,  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TUSKA) Başkanı Prof. Dr. Figen Çizmeci Şenel, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Masası Başkanı Prof. Dr. Toker Ergüder, 13 üniversitenin Rektör ve Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Bakanlıklar üst düzey yöneticileri ve Kırşehir Tarım ve Orman, Sağlık İl Müdürleri ile akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.



Fakültemiz Dekanı Karahocagil: ’’Kongerede İbn-i Sina’dan Günümüze Ulaşan Tıp Anlayışıyla Ahi Evran, Ahilik ve Tıp İlişkisini Tartışacağız’’

Kongrenin açılış konuşmasını II. IAMHC 2022 Koordinatör Kongre Başkanı ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptı. Karahocagil, Uluslararası Ahi Evran Tıp ve Sağlık Bilimleri Kongresi’nin ikincisini yapmaktan onur ve gurur duyduklarını dile getirerek üniversitemizin pilot projelerinden bir tanesinin de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) projesi olduğunu hatırlattı. 150 yataklı fizik tedavi hastanelerinde kupa, ozon, akupunktur, hidroterapi ve fitoterapi gibi uygulamaların ruhsatlandırılarak hizmet vermeye başladığını belirten Fakültemiz Dekanı Karahocagil, projenin yerelde kapasitesini geliştirmek, ulusal düzeyde ise tanıtımını yapmak istediklerini söyledi. Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, 200’e yakın bilim insanının katılacağı kongrede İbn-i Sina’dan günümüze ulaşan tıp anlayışıyla Ahi Evran, Ahilik ve Tıp ilişkisinin ele alınacağını söyleyerek kongrenin başarılı olmasını temenni etti.


Kongre Başkanı ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptığı konuşmada UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Özbekistan İbn-i Sina Enstitüsü, TİKA, TÜSEB gibi partner olan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.Kongre açılış programından sonra Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen “GETAT Çalıştayı”na geçtiler. GETAT Eğitimleri Çalıştayı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın oturum başkanlığında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Salih Mollahaliloğlu ve Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu’nun konuşmalarının ardından, tüm yönleri ile GETAT eğitim ve uygulamaları ele alınarak bir sonuç bildirgesi hazırlandı.

 

Kongre boyunca ülkemizde ve dünyada GETAT ürün ve uygulamaları ağırlıklı olarak tüm yönleri ile ele alındı. Sektör temsilcileri konuşmacı ve katılımcı olarak davet edilerek konu ile ilgili tüm sorunlar tartışıldı.